Ir arriba

MARTIRIO

MARTIRIO

Després de formar part del grup Jarcha als 80 i, posteriorment, de Veneno, amb Pata Negra i Kiko Veneno, el 1986 publica el seu primer disc Estoy mala. La seua imatge enigmàtica i sofisticada és la targeta de presentació de l’artista.
El llenguatge musical de Martirio comença a crear-se a través d’un ampli espectre de músiques i gèneres distints que ha anat fusionant. Ha col·laborat amb músics com Kiko Veneno, Chano Domínguez, Raúl Rodríguez, Kenny Drew Jr…, i ha compartit la seua música amb artistes tan diversos en el seu art com Chavela Vargas, Soledad Bravo, Javier Ruibal, Maria del Mar Bonet, Susana Rinaldi, Omara Portuondo, Compay Segundo, Marta Valdés, Lila Downs, Son de la Frontera, Alberto Cortez, Ojos de Brujo, Jerry González, Amancio Prada, Rodolfo Mederos, Susana Baca, Miguel Poveda, Marta Gómez, Mísia, Maui, Gema Corredera…. La seua carrera s’ha desenvolupat de forma exemplar i, així, s’ha convertit en un referent de la música espanyola.
Com a artista versàtil ha transitat per diversos camins. Dins de la seua faceta literària va escriure el llibre La vuelta a Martirio en cuarenta trajes, així com nombrosos articles. Com a actriu, ha treballat en cine i sèries amb Concha Velasco, José Luis Cuerda, Rosa Vergés, Silke, Pepe Rubianes, Juan Bollaín, Pedro Olea…En teatre, amb direcció de Pedro Osorio, ha participat al CAT de Sevilla en D. Juan. Carnaval de amor y muerte. I en televisió ha presentat programes com Al buen compás de Canal Sur o Amor a primera vista. També ha participat com a jurat durant quatre anys en programes musicals com Lluvia de estrellas i Menudas estrellas.
Ha sigut nominada per al Grammy en 2002 pel seu disc Mucho corazón. Té dos premis nacionals de la música de la SGAE: millor disc de jazz per Acoplados, juntament amb Chano Domínguez (RTVE Music, 2005), i millor àlbum de fusió per Primavera en Nueva York (Calle 54 Records, 2007). Durant tres dècades de carrera, Martirio ha renovat la copla espanyola i s’ha submergit en el flamenc, el jazz, la bossa nova, el tango, el bolero, el pop, el rock i les sevillanes.
Des de febrer de 2014 col·labora en Radio Gladys Palmera.com. El seu penúltim disc, a duo amb Raúl Rodríguez i en homenatge a Chavela Vargas, la va portar per Colòmbia, Argentina, Xile, Mèxic i Espanya en 2014 i 2015. A l’octubre 2015 Universal Music va editar un estoig recopilatori, Martirio 30 años, sobre la seua carrera amb dos CD remasteritzats i una pel·lícula documental produïda per Sacromonte Films i TVE sobre els 30 anys de la seua vida artística. En 2015 i 2016 va realitzar una gira internacional amb este repertori.

Comparte este artículo