Ir arriba

DON ELLIS

DON ELLIS

Don Ellis (Los Ángeles, 1934-1978) és un dels grans innovadors en la fusió de ritmes per a crear jazz progressiu amb grans formacions, inclús abans que George Russell, Gunther Schuller o Dave Brubeck. Si ens fixem en bandes dels anys seixanta i principis dels setanta, com Mahavishnu Orchestra, Frank Zappa o The Soft Machine, estarem escoltant ritmes i energies introduïdes per Don Ellis.
En 1959 es va traslladar a Nova York per a treballar amb músics d’avantguarda com Eric Dolphy, Charles Mingus o George Russell. Quan va tornar a Califòrnia en 1964 va prendre contacte amb el Fillmore West i va fomentar la relació amb la nova escena psicodèlica per mitjà del desenvolupament d’una trompeta de quatre vàlvules que permetia tocar quarts de to.
En 1967 va firmar amb Columbia Records i començà a gravar una sèrie brillant de grans registres, considerats obres d’art, com Electric Bath, obra cimera d’este estil, de la qual es tocaran tres peces impressionants, juntament amb altres cinc d’altres discos de la seua època en eixe segell discogràfic.

Comparte este artículo